5 tips om op de been te blijven

In de zorg werkt iedereen nu op de toppen van zijn kunnen. Dagelijks veranderende richtlijnen en protocollen, werken op onbekende afdelingen, de hoge snelheid: het is mentaal en fysiek ontzettend zwaar. Belangrijk dus om te zorgen dat je overeind blijft door óók goed voor jezélf te zorgen. Wij helpen je graag een beetje op weg met deze 5 tips om jezelf staande te houden in tijden van onzekerheid en enorme druk.

 1. Vertel je verhaal
  Als eerst de meest belangrijke tip: vertel je verhaal! Vind iemand die je vertrouwt en met wie je al je ervaringen en gevoelens durft te delen. Het opkroppen van gevoelens omdat je geen begrip ontvangt, breekt je uiteindelijk zelfs lichamelijk op. Blijf ontladen door te vertellen. Zoek iemand uit die echt betrokken is bij je. Het thuisfront en collega’s zijn enorm belangrijk nu.

 2. Haal bewust adem
  Iedere keer als jij je handen wast, heb je tijd om even te focussen op je ademhaling. Haal vijf keer diep adem, zorg dat je je voeten voelt op de grond. Hierdoor onthaast je even en kun je een klein beetje opladen.

 3. Zorg voor jezelf en je weerstand
  In deze hectische tijden wordt ook je weerstand op de proef gesteld. Voorkom dat je weerstand je de komende maanden in de steek laat. Drink voldoende water, ga lekker naar buiten voor een wandeling of sporten. Blijf vooral gezond en gevarieerd eten. Je lichaam is een goede ‘alarmsensor’. Luister daarnaar!
 4. Schakel om naar ruststand
  Hoewel het ontzettend moeilijk is, neem je werk niet mee naar huis. Doe iets waar je rustig van wordt zodra je thuiskomt, denk aan douchen, wandelen, poetsen of lekker koken. Probeer vooral niet elk journaal of programma te volgen over Corona, ondanks dat je op de hoogte wilt blijven. Denk aan die ruststand.

 5. Blijf lachen met anderen
  Humor stelt je in staat zaken van een andere kant te bekijken, buiten het schema van goed en kwaad. Lachen maakt alles net iets luchtiger in deze periode van onzekerheid. Dus naast de bevrijdende werkingen zorgt humor vaak voor verbinding. Want lachen doe je meestal samen!

Wil jij gratis posters van met deze tips ontvangen? Fijn voor jou en je collega’s op je werkplek? Mail naar compassie@zinvught.nl en we sturen ze met alle liefde naar je toe. #samensterk