Ritme en rituelen

Ritme en rituelen

8 maart 2020 Direct inschrijven

Op deze dag verdiepen ons in de oorsprong, functie en werking van ritmes en rituelen. We luisteren en voelen ze in ons lijf. Wisselen uit wat werkt, wat niet en wat wij nodig hebben. Om zo te ontdekken of we tot nieuwe ritmes en rituelen kunnen komen. Thuis en op het werk.

Tot halverwege de vorige eeuw leefden we veelal een gezamenlijke ritme. Op schooldagen en werkdagen, wisselden werk, pauzes en vrije tijd elkaar af volgens een vast stramien. Net als weekdagen en een wekelijkse rustdag. Tegenwoordig beslissen we steeds meer zelf hoe we onze  dagen indelen. Gezamenlijke ritmes van activiteit en rust, lawaai en stilte, maken plaats voor een veelheid van individuele ritmes. De optelsom daarvan is niet meer vanzelf een ritmisch geheel. Met het verdwijnen van sociale ritmes en de ontwikkeling van digitale mogelijkheden zijn ook de gemarkeerde rustmomenten verleden tijd. Die moeten we nu zelf in ons ritme inbouwen. Dat valt nog niet mee  – getuige de stress, toegenomen druk, ziekte en het gebrek aan innerlijke rust.

Het benedictijnse kloosterleven is een meester in ritme en rituelen.

Het woord rituelen is verwant aan ritme. Rituelen geven momenten van overgang nadruk en betekenis. Bovendien voeden rituelen verbondenheid. Het benedictijnse kloosterleven is een meester in ritme en rituelen. Ook de wetenschap onderschrijft inmiddels de lavende afwisseling van actie, reflectie, inspiratie en ontspanning. Het blijkt goed voor motivatie, welbevinden en productiviteit. We verkennen de werking van ritme en rituelen voor ons nu.

Over de begeleiders

Yvonne Nieuwenhuijs is praktisch filosoof, trainer en auteur van Benedictijns leiderschap. Zij ontwikkelt ontmoetingen in Nederland en Umbrië voor bezield leven en leiderschap. Het klooster ziet zij als een inspirerende werkplaats voor het leven. Benedictus als een wijze inspiratiebron.

Mezzosopraan Machteld van de Putte is een veelzijdige zangeres en vocal coach. Ze vertolkt op deze dag de rituele getijdenmuziek van de middeleeuwse Hildegard von Bingen en laat ons de kracht en werking ervaren van ritmes en rituelen.

Over onze inspiratiedagen

We organiseren inspiratiedagen om elkaar te ontmoeten, bij te praten, nieuwe inspiratie op te doen en mentaal en fysiek op te laden. Met een actueel thema en volop ruimte voor ontmoeting tijdens een lunch en een wandeling in de natuur.

Praktische informatie

  • Tijd: 8 maart 2020, van 10.30 uur tot 17.00 uur
  • Locatie: Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, 5161 NE Vught
  • Deelname: € 95, exclusief btw 21% € 19,95.

Inclusief zang, verhaal, reflectie en uitwisseling ritme en rituelen in het sfeervolle kloosterhotel, kloosterlunch met soep, brood en salade, een wandeling van 1,5 uur door het Brabantse land en naborrelen in de huiskamer van het klooster.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden is mogelijk zolang er plaats is tot 28 februari.

Meer informatie of liever een eigen programma voor je hele team of groep? Neem contact op met Yvonne Nieuwenhuijs via info@giottocp.com.