ZEN-sesshin | Najaar 2023

(Deze editie is vol, indien u zich inschrijft wordt u op een wachtlijst geplaatst. Wanneer er een plekje vrij komt zullen we contact met u opnemen)

18 t/m 22 oktober 2023

“Niemand begrijpt zijn danspassen. Niemand kent het verhaal. Niemand weet wanneer het doek valt” – uit: Dansen in het duister, blz. 140, 141. Intensieve zen-retraite door Nico Tydeman.

Een Ch’anmens is misschien geen ideaal, maar wellicht een waarachtig mens. En de Ch’anmeesters onderrichtten hun leerlingen deze waarachtigheid. Zij leerden hen de dansmeester te vinden in zichzelf. Maar de meester in ons is niet de held, de overwinnaar van het kwade. De meester in ons is degene die werkelijk zichzelf is, die zijn eigen karakter en persoon durft te geven en in een intieme relatie tot de omgeving wenst te staan. Daarom danst hij de gehele dag door. Maar hij danst in het duister. Niemand, ook hij zelf niet, weet waar de bewegingen vandaan komen. Niemand begrijpt zijn danspassen. Niemand kent het verhaal. Niemand weet wanneer het doek valt (uit: Dansen in het duister, blz. 140, 141).

‘Verlichting is geen gebeurtenis op het meditatiekussen, maar een bepaalde wijze van functioneren, een omgangsvorm’

ZEN – sesshin

Verlichting is geen individuele ervaring, geen persoonlijk inzicht. Inzicht is noodzakelijk, een onmisbare voorwaarde. Maar Verlichting gaat een stap verder. Verlichting is dan ook geen gebeurtenis op het meditatiekussen. Verlichting is een bepaalde wijze van functioneren, een omgangsvorm.

Verlichting, als het uiteindelijke doel van leven en dood, voltrekt zich tussen mensen. De diepste betekenis van het bestaan wordt niet gevonden in een persoonlijk inzicht, noch in diepzinnige kennis van zaken, maar ligt in de mogelijkheid van verlicht gedrag, de vaardigheid om bevrijdend te denken en te handelen. De hoogste zinvolheid van het leven schuilt in een verlossende wijze van communiceren. Verlichting is derhalve geen zaak van met en bij zichzelf kunnen zijn, alsof men het uiteindelijk toch nog goed met zichzelf getroffen heeft, verlichting is de kunst zo met anderen te verkeren dat er een relevant antwoord ontstaat op de diepste en pijnlijkste vragen. In Ch’an is er niet zozeer spraken van verlichte personen maar van verlicht gedrag (uit: Dansen in het Duister, blz. 106, 108, 109.)

Begeleiding

Nico Tydeman Sensei studeerde theologie in Nijmegen en kreeg zijn eerste zenonderricht bij Karlfried Dürkheim. Hij volgde zentraining bij Baker Roshi te San Francisco en bij Thich Nhat Hanh. Sinds 1983 is hij leerling van Genpo Roshi.

Bij uitgeverij Karnak verscheen van Nico Tydeman Zitten, de Praktijk van Zen (1980); Vormen van Oneindige Leegte (1990); Een Commentaar op de Plaatjes van de Os (1991) en bij de uitgeverij Asoka Dansen in het Duister; Een Proeve van Spiritualiteit (1999) en Koan – Contemplatie op Woorden en Gebaren (2005). Op 16 januari ontving Nico Tydeman Dharma-transmissie van zijn leraar Genpo Merzel Roshi.

Vooropleiding en Studiebelasting

Voor dit programma is geen specifieke vooropleiding nodig. Voor dit programma is geen extra  studiebelasting buiten het bestaande programma van toepassing.

Inschrijven en betalingswijziging

Aanmelden kan via het inschrijfformulier, het maximaal aantal deelnemers is 38.

Voor dit programma is geen specifieke vooropleiding nodig.

Betalingswijziging

Bij het inschrijfformulier kan je aangeven welke prijs voor jou van toepassing is, we vragen je om dit naar alle redelijkheid aan te geven. Voorafgaand aan de start van de sesshin zal je vanuit Kloosterhotel ZIN een betaallink ontvangen, wanneer de betaling is voldaan is de reservering compleet.

Prijzen

  • A prijs: € 506,- voor alleenstaanden met een netto inkomen tot 1.000 euro of een gezamenlijk inkomen tot 1.500 euro
  • B prijs: € 565,- voor alleenstaanden met een netto inkomen tussen 1.000 en 1.400 euro of een gezamenlijk inkomen tussen 1.500 en 2.000 euro.
  • C prijs: € 624,- voor alleenstaanden met een netto inkomen boven 1.400 euro of een gezamenlijk inkomen boven 2.000 euro of deelnemers die de kosten kunnen declareren.

Via het inschrijfformulier kan je de aanmelding voltooien. ZIN zal een bevestiging van je aanmelding toesturen of aangeven of je op de wachtlijst staat.

Voorkeur kamer

Mocht je een specifieke voorkeur hebben voor een kamer, laat dit dan weten via het inschrijfformulier. Alleen op voorhand kunnen we hier rekening mee houden, bij de incheck zelf is er geen mogelijkheid meer tot wisselen van kamers

Annulering

Bij een inschrijving gaan we uit van je deelname en houden we een plaats voor jou gereserveerd. Een annulering kan alleen schriftelijk door een mail te sturen naar ZIN (welkom@zinvught.nl). Ongeacht de reden van de annulering wordt tot 2 weken voorafgaand aan de start van de bijeenkomst €50,- administratiekosten in rekening gebracht.

Bij annulering binnen 2 weken voorafgaand aan de start van de bijeenkomst wordt 100% van de programmaprijs in rekening gebracht.

Op elke aanmelding zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden en Huisregels van Kloosterhotel ZIN van toepassing, deze zijn ten alle tijden terug te vinden op deze website.