Ans Verdijk, een kunstenares die de grenzen opzoekt.

We hebben het voorrecht om Ans Verdijk te verwelkomen in ons Gastatelier, een kunstenares die al meer dan veertig jaar gepassioneerd werkt aan het combineren van tweedimensionale en driedimensionale beeldend werk. In de zomer van 2024 zal ze bij ZIN wonen en werken, en in die tijd een beeldende installatie maken wat bij ons tentoongesteld zal gaan worden.

Haar werk is een samensmelting van tekeningen en beelden, waarbij materialen zoals papier, textiel en buigzaam metaal gebruikt worden. Dit resulteert in installaties die als zwevende kosmische beelden de ruimte innemen. Haar kunst is verhalend en poëtisch, vaak met een vleugje humor en een scherpe blik op de realiteit.

Lichamelijkheid en communicatie

“In mijn werk verken ik thema’s als lichamelijke communicatie. Mensen en dieren wisselen vaak van rol, waarbij menselijke en dierlijke eigenschappen door elkaar heen lopen. Dit dualisme vormt de kern van mijn werk,” vertelt Ans. Ze zoekt regelmatig de grenzen van performance en beeldende kunst op. Haar inspiratie komt uit de wereld om haar heen: theater, muziek, beeldende kunst, en de diversiteit aan expressies van kunstenaars.

Prikkelen en inspireren

Verdijk beschouwt zichzelf niet als een boodschapper, maar als onderzoeker. Met name naar haar eigen beeldende intenties die zich manifesteren vanuit de fascinatie voor de musische werelden, dat zij graag deelt om anderen te inspireren en eventueel discussies aan te gaan.

Haar museum in Beugen, Het Museum van Alle Tijden, is een laagdrempelige plek waar professionele kunstenaars hun werk kunnen tonen. Om de twee maanden is er een wisseling van werk wat bewondert kan worden. Dit museum is een ruimte voor verbinding en dialoog, geworteld in de katholieke traditie, opgedragen aan Angela de Merici (beschermheilige van het onderwijs).

Zingeving in kunst

“Voor mij betekent zingeving dat ik mijn leven op een manier vorm geef met het maken van beeldende kunst, een vormentaal waar je naar kijkt en zelf een wereld bij kunt creëren zonder vast staande feiten.” Haar jarenlange toewijding aan haar werk levert haar niet alleen voldoening, maar ook een constante stroom van creativiteit en inspiratie.

“De fraters van ZIN zijn een bron van inspiratie, de gesprekken met hen en hun visie op barmhartigheid kunnen mij meenemen in mijn beeldende taal.”

Verblijf bij ZIN

Haar fascinatie met de gedachtewisseling met anderen en de kennis van de fraters brengt haar naar ZIN. Deze ontmoetingen voeden haar beeldende taal en inspireren haar tot nieuwe creatieve uitingen. De stilte en de geïsoleerde omgeving van ZIN bieden haar de ruimte om dieper in haar werk te duiken en zich toe te leggen op grotere, expressieve tekeningen die vanuit de omgeving kunnen ontstaan.  

Bezoekers in het atelier

Ans: “Ik ontvang graag bezoekers in het Gastatelier, daar maak ik tijd voor om in gesprek te gaan en de bezoekers het werkproces en het eindresultaat te laten beleven en te ondergaan”.

Van 8 juli tot en met 14 september 2024 is Ans aanwezig bij ZIN. Wil je een kijkje komen nemen? Mail dan naar welkom@zinvught.nl.