Compassie in de Zorg inspireerde Debby om haar meisjesdroom achterna te gaan

Debby Staats deed mee met de training van Compassie in de Zorg. Waarom deed ze mee? En wat heeft het haar gebracht?

Debby vertelt: “Voordat ik de meerdaagse training van Compassie in de Zorg volgde had ik veel moeite om ‘nee’ te zeggen. Ik vond het lastig om mijn eigen grenzen aan te geven. Om een voorbeeld te noemen: als een collega mij toen vroeg of ik een dienst in wilde vallen zei ik meteen ‘ja’, ook al had ik thuis een andere afspraak staan. Door de training werd ik mij ervan bewust hoe belangrijk het is om mijn grenzen aan te geven, maar ook om mijn eigen keuzes te maken en mijn keuzes niet van andere mensen af te laten hangen. Ik heb nu meer rust, sta weer in contact met mijzelf en luister naar wat ik zelf wil. Als een collega mij nu vraagt om in te vallen geef ik aan dat ik het eerst thuis ga overleggen. Dit geeft mij ruimte om mijn eigen grens te bewaken en ‘nee’ te zeggen als het niet uitkomt.”

Een moment voor mijzelf

“Via mijn werkgever De Wever hoorde ik over Compassie in de Zorg. De Wever biedt de training gratis aan voor hun medewerkers en de inhoud sprak mij gelijk aan. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar ik had een moment voor mijzelf nodig en wilde het over me heen laten komen. Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

Last van mijn schouders

“Het is een meerdaagse training waarbij je bij ZIN overnacht. Dit zorgt ervoor dat je echt even helemaal uit je dagelijkse sleur komt. Op de tweede dag van de training liep ik een rondje over het terrein van ZIN om alles wat ik had gehoord te laten bezinken. Tijdens de wandeling in de tuin rondom het gebouw viel alles op zijn plek. We hadden zojuist een oud verhaal gehoord over het zorgen voor een ander. Dat je dit pas echt goed kunt doen door eerst voor jezelf te zorgen was een nieuwe boodschap voor mij! Het geeft mij nog steeds veel voldoening om voor anderen te zorgen, maar niet meer ten koste van mijzelf. In de auto terug naar huis was het alsof er een last van mijn schouders af was gevallen. Ik voelde mij fris en geestelijk opgeruimd. Wat een mooie ervaring! Hoewel ik de andere deelnemers vooraf niet kende, hebben we door deze bijzondere gezamenlijke ervaring nog steeds contact.”

Dankzij de inzichten die ik opdeed bij Compassie in de Zorg heb ik deze stap durven zetten

Meisjesdroom

“Ik wist vroeger precies wat ik wilde bereiken in mijn leven. Ik droomde er al jong van om ambulanceverpleegkundige te worden. Maar ik liet mij leiden door wat anderen zeiden en de keuzes die zij voor mij maakten. Ik duwde mijn toekomstplannen naar de achtergrond. Deze training heeft ervoor gezorgd dat ik weer voor mijzelf kies en mijn meisjesdroom weer achterna ga. Ambulanceverpleegkundige worden, dat is wat ik echt wil! Toen ik de training volgde werkte ik als gastvrouw, maar nu ben ik met de opleiding begonnen en werk ik als leerling-verzorgende. Na het mbo ga ik hbo-verpleegkunde studeren om me vervolgens te specialiseren tot verpleegkundige op de ambulance. Als ik alles heb afgerond ben ik negen jaar verder, maar ik denk dat ik er tussendoor wel een jaartje tussenuit ga. Om goed voor mijzelf te blijven zorgen en het behapbaar te houden. Dankzij de inzichten die ik opdeed bij Compassie in de Zorg heb ik deze stap durven maken.”