Compassie in de Zorg voor leiders in de zorg
Compassie is het hart van de zorg. Compassie voor de ander én compassie voor jezelf. Werken vanuit compassie betekent dat de relatie van mens tot mens altijd centraal staat. Compassie in leiderschap betekent dat je je als leidinggevende committeert aan de bloei van de ander, de werknemer, de collega en de organisatie als geheel. Hoe doe je dat in deze complexe tijden en hoe zorg je daarbij goed voor jezelf en ervaar je voldoende werkgeluk en veerkracht?
Ben jij wie je wil zijn al leidinggevende?
Compassie in de zorg voor leidinggevenden
Met deze meerdaagse training bij ZIN geef jij compassie en leiderschap een volwaardige plek in jouw werk. De training geeft de mogelijkheid van reflectie, oefenen, ervaringen delen en nieuwe inzichten opdoen. Na de training ga je aan de slag met een praktijkopdracht op de werkvloer. Tijdens de terugkomdag kijk je met je mededeelnemers wat je met de inhoud van de training hebt gedaan in de praktijk. Waar heeft het je gebracht? Waar loop je tegenaan? En wat kun je van de anderen leren?
Wat je bij ons leert en ervaart
Compassie in leiderschap betekent dat je je als leidinggevende committeert aan de bloei van de ander, de werknemer, de collega en de organisatie als geheel. Hoe doe je dat in deze complexe tijden en hoe zorg je daarbij goed voor jezelf en ervaar je voldoende werkgeluk en veerkracht? De compassievolle leider richt zich op de relatie door het geven van vertrouwen en scheppen van randvoorwaarden waardoor het individu zich kan ontplooien terwijl het team centraal blijft staan. De compassievolle leider geeft richting en stelt de lange termijn centraal.
Je leert wat compassie en zelfcompassie voor jou betekenen (persoonlijke dimensie) en hoe je compassie in je functioneren als leidinggevende toepast (professionele dimensie). Vanuit deze wisselwerking leer je hoe je binnen je organisatie compassie en zelfcompassie kunt stimuleren en ondersteunen (contextuele dimensie).
Het trainingsprogramma
1. In gesprek over inspiratie en motivatie. Jouw mensbeeld en jouw kernwaarden van waaruit je leidinggeeft
We starten met een open kennismaking en gaan met elkaar in gesprek vanuit welke drijfveren en waarden je voor werk in de zorg gekozen hebt en wat drijft jou als leider. Hoe verhoudt jouw motivatie zich toch de doelstellingen van je organisatie en de context waarin je nu werkt? Hoe geef je jouw inspiratie in de praktijk vorm?
2. Compassie, een verkenning
We verkennen met elkaar het begrip compassie. Waar denk je dan aan en hoe merk je compassie bij jezelf en de ander? Wat doet compassie met de zorg- en werkrelatie? Hoe kan jij in jouw organisatie compassie stimuleren? Wat betekent het om compassie te hebben met jezelf? Kun je met mildheid naar je eigen functioneren kijken, naar je gebreken en je grenzen?
3. Compassie voor jezelf en de ander
Zelfcompassie komt vaak in het gedrang vanuit de wens om voor de ander te zorgen. Hoe blijf je voor jezelf zorgen in het voortdurende appèl dat op jou als leidinggevende wordt gedaan? Vanuit je eigen ervaring en een concrete casus uit jouw praktijk, reflecteer je op de vragen: waar liggen mijn grenzen? Hoe houd ik balans tussen mijn eigen wensen, het appèl van mijn medewerkers en de vragen vanuit de organisatie?
‘Kan je met mildheid naar je eigen functioneren kijken, naar je gebreken en je grenzen?’
4. Beelden van compassie
Welk beeld hoort er bij jouw leiderschapsstijl? We gaan aan de slag met beelden van compassie en leiderschap en gaan daarover in gesprek met een van de fraters. Hoe geven zij in hun leven vorm aan compassie? Wat raakt en inspireert ze daarbij? Hoe kun jij compassie in je dagelijks functioneren vormgeven?
5. Zien, bewogen worden, in beweging komen
Het oeroude verhaal van de Barmhartige Samaritaan laat je compassie vanuit verschillende kanten ervaren. Het geeft inzichten in verschillende perspectieven van leiderschap, leiden en geleid worden; informeel en formeel leiderschap. ‘Welke gezichtspunten neem je mee naar jouw concrete werkcontext?’
Praktische informatie
Deze training vindt plaats bij ZIN. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Wij creëren een veilige omgeving waarin je op een open en prettige manier samen kunt leren en delen.
Data
Deze training vindt plaats van maandag 6 mei t/m woensdag 8 mei 2024. Op maandag 1 juli is de terugkomdag.
Investering
€ 1950,- incl. BTW, op basis van vol pension, de overnachtingen, terugkomdag met lunch, volledige inhoud van het trainingsprogramma, materiaal en deskundige begeleiding van ervaren trainers.
Trainers
Deze training wordt verzorgd door trainers Frans Croonen en Anne Staal.
Aanmelden
Aanmelden kan via de agenda. Klik hier om je aan te melden.
Meer informatie
Wil je graag meer weten over deze training? Neem dan contact op met Frans Croonen , projectleider Compassie in de zorg voor leiders in de zorg, via frans@zinvught.nl
Wil je graag meer weten over de locatie? Neem dan contact op met welkom@zinvught.nl