De regie nemen over je (werk)geluk

Werken doe je zo’n tachtig duizend uur in je leven, dan kan je het maar beter fijn hebben. Toch ervaart niet iedereen (werk)geluk. Werkgelukkig zijn is wél ontzettend belangrijk. Daar komt compassie voor jezelf en compassie voor je omgeving samen. Daar zit energie en vitaliteit, maar ook betekenisgeving en een zinvol bestaan. Maar werkgeluk komt niet zomaar aanwaaien, daar moet je zelf actief aan werken. Om je daarbij te helpen, biedt werkgeluk-deskundige Alette Ahsmann bij ZIN het programma ‘Zin in (werk)geluk’ aan.

Tekst: Eveline van Zeeland

Werkgeluk, wat doet dat?

Werkgelukkige medewerkers leveren betere prestaties, zijn vitaler en zitten lekkerder in hun vel. Het is dan ook niet zonder reden dat werkgeluk een centrale term vormt in menig HR-beleid. Een beetje organisatie heeft tegenwoordig een ‘Chief Happiness Officer’, iemand die een positieve vibe brengt in de organisatie. “Werkgeluk is meer dan die vrolijke sfeer”, stelt werkgeluk-deskundige Alette Ahsmann. Alette: “Natuurlijk maakt een pingpongtafel en een feest het werk leuker, maar leuker is nog niet gelukkiger”. Werkgeluk heeft veel te maken met je waarden. Bij een werkgelukkige medewerker sluiten de eigen waarden aan bij de waarden van de organisatie en de waarden van de directe collega’s. Alette Ahsmann benadert werkgeluk daarom vanuit een mensgericht waardenperspectief waarbij zingeving en van betekenis zijn centraal staan.

Alette Ahsmann- Programma begeleider ‘Zin in (werk)geluk?’

De mens centraal

“Voor mij is werk heel belangrijk”, legt Alette uit, “zo ben ik ook opgevoed, mijn ouders vonden dat ik als vrouw zelfstandig en onafhankelijk moest kunnen zijn”. In huize Ahsmann kwam frater Wim Verschuren, de grondlegger van ZIN, veelvuldig over de vloer. Alette Ahsmann leerde van hem het belang van een bijdrage willen leveren aan de wereld en vooral aan de mensen op die wereld. Als leidinggevende, Alette is naast coach ook manager communicatie en marketing bij Theater Kikker, staan de mensen waarmee ze werkt dan ook altijd centraal. Voor Alette begint alles met de mens centraal stellen.

De mens centraal stellen klinkt eenvoudiger dan dat het is. Een mens moet in een mensenleven vaak de nodige obstakels overwinnen en is zeker niet altijd gelukkig. Mensen vergeten soms zichzelf in de ‘rush’ van het werk, hebben conflicten op het werk of maken dingen mee die hun gevoel van geluk ernstig beïnvloeden. Alette is op dat gebied ervaringsdeskundige: “Het overlijden van mijn echtgenoot was een keerpunt in mijn leven. Ik werd daar letterlijk een ander mens door. Ik was zoekende naar een nieuw anker en ben in dat proces milder geworden, zowel voor mezelf als voor anderen. In de loop van de tijd ben ik me meer en meer gaan concentreren op welzijn en geluk”.

“Niemand is altijd 100% gelukkig. Je kan alleen maar geluk ervaren als je ook eens ongeluk ervaart”.

Alette Ahsmann

Draaien aan de knoppen van je werkgeluk

Alette Ahsmann volgde een coachopleiding en ging zich na verloop van tijd steeds meer specialiseren op het thema werkgeluk. Alette: “Als coach ontdekte ik dat werkgeluk een fundament was onder coaching. Tijdens mijn opleiding tot werkgeluk-deskundige ontwikkelde ik een model en dat model gebruik ik als basis voor mijn werken”. Het model, dat eveneens de kern vormt van het programma ‘Zin in (werk)geluk’ bij ZIN, kent twee kanten: een naar binnen gerichte ik-kant en een naar buiten gerichte wij-kant. In dat model zitten 8 factoren waarover je als individu de regie kan nemen. Om zelf aan de knoppen van je werkgeluk te kunnen draaien moet je eerst een bewustwordingsproces door: wat is werkgeluk voor jou?  Waar zitten voor jou eigenlijk de knoppen waar je aan kunt draaien? Het antwoord op die vragen is voor ieder mens verschillend. Alette: “werken is heel persoonlijk; ieder mens ervaart in verschillende dingen plezier en ieder mens kent verschillende ontwikkelingsmogelijkheden”. Juist vanwege die individuele verschillen is het mooi om met een groep te werken aan werkgeluk. Daarom vindt het programma ‘Zin in (werk)geluk’ ook expliciet plaats in een kleine groep. De groep biedt namelijk ruimte om van elkaar te leren. Alette: “sommige mensen zullen ervaren dat ze stilstaan als ze naar anderen luisteren, terwijl weer anderen zullen ervaren dat ze eigenlijk best gelukkig zijn. Ieder mens is er wel met een vergelijkbare reden: een verlangen naar duurzaam geluk”.

(Werk) geluk

Werken aan werkgeluk kan niet zonder ook naar je persoonlijke domein te kijken. “Gelukkig zijn op je werk is ook iets dat je meeneemt naar huis”, aldus Alette Ahsmann. De vraag waar werk precies stopt en privé precies begint, is dan ook voor veel mensen een lastige om te beantwoorden. Dat is voor Alette Ahsmann zelf niet anders. Om zelf werkgelukkiger te zijn, gaat ze zelf veel wandelen met haar hond en studeert ze veel om haar nieuwsgierigheid te voeden. Het spelen met de hond vormt voor Alette een ‘tiny habbit’ en is voor haar een rechtstreekse knop om aan te draaien in relatie tot (werk)geluk: “Als ik thuiskom uit mijn werk ga ik altijd even met haar spelen, zo organiseer ik dat breekmoment tussen werk en privé”.

“Werkgeluk kan je niet los zien van het leven van iemand”.

Alette Ahsmann

Zin in (werk)geluk

Het is duidelijk: alles in dit door haar ontwikkelde programma ademt Alette Ahsmann zelf uit. Daarbij vormt preventie een belangrijke persoonlijke motivator. Alette: “Jezelf voorbijlopen heeft consequenties, zoals bijvoorbeeld een burn-out, en voorkomen is dan beter dan genezen. Daarbij is genezen ook een veel duurder en langduriger proces dan voorkomen”. Alette Ahsmann hoopt dan ook dat mensen niet alleen geïnspireerd raken door dit programma, maar vooral dat zij ervaren met praktische handvatten naar huis te gaan waarmee zij zelf de regie over hun (werk)geluk kunnen (her)pakken. Alette: “het zou fantastisch zijn als deelnemers na afloop concluderen dat dit voor hen het verschil heeft gemaakt, dat ze zichzelf herontdekt hebben en dat ze een nieuw uitgangspunt voor zichzelf hebben gemaakt!”.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar het programma ‘Zin in (werk)geluk?’ Kijk hier voor meer informatie.