In iedere zaal van ZIN staat één rode stoel tussen de andere stoelen. Bij binnenkomst valt die stoel meteen op. “De rode stoel blijft als vanzelf leeg. Er wordt naar gewezen en over het waarom ervan gespeculeerd en dat is precies de bedoeling,” vertelt Gerie ten Cate, directeur van ZIN.

Ten Cate kwam op het idee door een uitzending van Op1 waarin Jan Terlouw te gast was. “Terlouw wees naar de lege stoel naast hem en zei: ‘Deze stoel staat symbool voor de toekomstige, nog niet geboren generaties. Laat aan elke vergadertafel en bijeenkomst een stoel leeg, zodat je ook aan hun belangen denkt als je een besluit neemt.’ Dat raakte mij meteen.”

“De dingen die je doet, doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor de ander. Dat sluit ook aan bij traditie van de fraters. Vanuit deze zijnswijze wil je een beter leven voor de toekomst, daar streef je naar. Dat kan ook wel met een beetje minder, vindt Gerie. “Niet altijd alleen maar aan groei denken bijvoorbeeld, maar alles eerlijk verdelen over de generaties en de wereld. Eigenlijk heel simpel.”

In zijn jonge jaren was hij een wereldverbeteraar, die op de barricades stond. Gerie lacht en zegt: “Nu, vele jaren ouder, stel ik me iedere dag opnieuw de vraag: ‘Wat kan ik vandaag en morgen doen voor de ander, voor de toekomst, in het klein. En daar handel ik ook naar.”

Vandaar die rode stoel, in iedere zaal in ZIN.

Als ‘reminder’ om op alle plekken waar nagedacht en beslist wordt over de toekomst, te onthouden voor wie je het doet: de toekomstige generaties.

 

Bekijk hier het interview met Jan Terlouw in de uitzending van OP1