Kloosterhotel ZIN Vakantie-retraite 5 dagen bezinnen ochtenddauw morning natuur omgeving

Een booster voor je geest

We hebben allemaal wel eens behoefte aan een frisse, opgeladen geest. Je kan je geest een booster geven tijdens een vakantieretraite. Een vakantieretraite? Dat prikkelt de nieuwsgierigheid! Wat brengt een vakantieretraite je? Waarop is dat geïnspireerd? Retraite-begeleider Ingrid Isphording inspireert en legt alles uit over de vakantieretraite die zij in februari bij ZIN aanbiedt.

Tekst: Eveline van Zeeland

Een vakantieretraite, wat is dat?

Retraite-begeleider Ingrid Isphording heeft aan veel retraites deelgenomen voordat ze zelf retraites ging begeleiden. “Iedere retraite is weer anders. Sommige retraites zijn best wel ‘hardcore’, andere retraites zijn juist weer meer ontspannen. Waar je bij de meeste retraites soms behoorlijk kunt afzien, is dit bij een vakantieretraite niet het geval. Bij een vakantieretraite is er naast het meditatieprogramma veel ruimte om te genieten van eigen tijd”, aldus Ingrid Isphording. Daardoor ontstaat bij een vakantieretraite een hele andere dynamiek dan bij een reguliere retraite.

Ingrid Isphording - Vakantie retraite ontspannen tijd voor je zelf midweek
Ingrid Isphording – Retraite begeleider

“De formule die ik in deze vakantieretraite aanbied, tref je niet zo vaak”, beklemtoont Ingrid. Deze vakantieretraite is vooral ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte om de ‘ideale’ combinatie van ingrediënten aan te bieden. Van die ingrediënten stelt iedere deelnemer zijn eigen recept samen. Deze vakantieretraite is dus in de eerste plaats maatwerk. Ingrid: “Je kan kiezen voor één keer per dag meditatie of voor drie keer per dag. Je kan kiezen voor yoga, een massage, voor het lezen van een boek, voor het maken van een stiltewandeling of voor een fietstocht door het aangrenzende natuurgebied; je maakt ervan waar jij behoefte aan hebt”. Mocht de deelnemer het willen, dan kan hij zelfs volledig in stilte zijn. Die deelnemer krijgt dan de button “ik ben in stilte” op, zodat iedereen daar rekening mee kan houden.

De waarde van mindfulness

Ingrid Isphording is opgeleid tot mindfulness-trainer en bewustzijnsbegeleider, gericht op het leren leven vanuit je essentie, zoals je oorspronkelijk bedoeld bent. Een aantal jaar geleden nam Ingrid deel aan een retraite op het Franse platteland in Plum Village, waar Thich Nhat Hanh spiritueel leraar is. Daar ontdekte ze dat een retraite met een vakantiecomponent tot een verrassend effectieve combinatie kan leiden. De uiteindelijke inspiratie tot de vakantieretraite die ze nu zelf organiseert, komt van deze retraite. Ingrid: “Dat was een ‘basic’ mindfulness-retraite waar, naast een dagelijkse teaching, eenvoudige zitmeditatie werd gecombineerd met loopmeditatie, yoga en veel tijd voor jezelf. Daarbij werden we uitgenodigd om gedurende de dag met aandacht te zijn: tijdens het wandelen, huishoudklusjes doen, eten en praten. Deze mindfulness-formule bleek uitermate werkzaam, juíst vanwege de tijd die je had om het opgebouwde bewustzijn te integreren in de dagelijkse eigen activiteiten. Na die retraite was ik ook zo ‘in tune’ met de omgeving geraakt dat ik volledig angstvrij dwars door hartje Parijs kon rijden, op weg naar een familiebezoek. Iets dat ik normaal toch wel echt spannend had gevonden, en wat na een ‘hard core’ retraite veel te veel prikkels zou hebben gegeven. Volledig geïnspireerd én gefocust kwam ik thuis. Dat is precies wat ik hoop dat bij de deelnemers van deze vakantieretraite gebeurt”.

Met een frisse geest vooruit

Het afgelopen jaar was een complex jaar. “Alles was anders dan anders”, aldus Ingrid, “door de corona-pandemie moest iedereen constant schakelen, vielen bekende structuren uiteen, ontstond er polarisatie in de maatschappij en namen emoties als angst en frustratie extreem toe. Kortom, chaos ten top. Zo’n overgangsfase heet ook wel ‘liminal space’: het oude werkt niet meer, en het nieuwe is er nog niet”. Iedereen begrijpt dat een jaar als het afgelopen jaar veel oproept bij mensen. Volgens Ingrid kan het juist een hele vruchtbare periode zijn, wanneer je de tijd neemt om contact te maken met die ongemakkelijke gevoelens, om zo de diepere betekenis ervan toe te laten. Het is echt nodig om ervaringen te verteren en een plek te geven. Anders raak je verwijderd van je kern.” Vertraging en zingeving zijn daarbij belangrijke elementen. Ingrid: “In deze vakantieretraite heb je de gelegenheid om je innerlijke stem weer te horen en te ontdekken hoe je vanuit liefde en bezieling wilt leven en geven”.

Flow Wave meditatie

Een belangrijk element van het ochtendprogramma vormt de door Ingrid Isphording ontwikkelde Flow Wave meditatie. “Dat is een vorm van meditatie waarin alle aspecten van het hier en nu verweven zitten. Zoals de relatie tot jezelf en de omgeving, en hoe je deze overgang maakt van zijn naar bezield handelen. Want dat laatste, daar gaat het vaak mank. Je kan de Flow Wave meditatie op tientallen manieren doen, afhankelijk van je ontwikkelvraag. Bijvoorbeeld voor het cultiveren en belichamen van zijnskwaliteiten zoals vertrouwen, intuïtie, vreugde of overgave. De Flow Wave meditatie is ook geschikt voor het visualiseren van een intentie of droom en hoe je die vanuit moeiteloosheid kunt gaan belichamen. Deelnemers leren contact te maken met het gevoel dat ze eerder hadden toen ze dát deden wat ze nu graag willen doen en gaan vervolgens via innerlijke leiding hun nieuwe inspiratie visualiseren. “Daardoor lijkt het net alsof die gewenste ontwikkeling nu al plaatsvindt en is het gemakkelijker om die te verankeren”, legt Ingrid uit. “Topsporters doen dat ook, die visualiseren waar ze uit willen komen en trainen hun hersenen om daar te zijn”.

Een bijzondere retraite op een bijzondere plek

Niet alleen meditatie en zelfonderzoek geven karakter aan deze vakantieretraite, dat doet ook de prachtige locatie waar deze retraite plaatsvindt. De vakantieretraite vindt plaats op een locatie vol spirituele historie: Kloosterhotel ZIN. Een plek waar Thich Nhat Hanh overigens ook ooit op bezoek was om een teaching te geven. Het klooster is de plek waar de fraters van Tilburg, die nog altijd op het landgoed wonen, invulling gaven aan hun spiritualiteit van compassie. Maar het is niet alleen die rijke spirituele historie die de plek bijzonder maakt, het is ook de schoonheid van de omgeving, het gebouw, het landgoed, de architectuur en kunst, het heerlijke biologische eten, het poëziepad, het groen en de kippen. “Kloosterhotel ZIN stimuleert in alles de genieten-component die een vakantieretraite typeert”, concludeert Ingrid.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar de vakantieretraite? Kijk hier voor meer informatie.