“Ik leerde om liever voor mezelf te zijn en dat het goed is om voor jezelf te kiezen.”

“De training heeft mij veel gebracht! Zowel privé als in mijn werk als zorgverlener.” Meike Koster werkt als verpleegkundige en is lid van de adviesraad bij De Wever. Vorig jaar volgde ze de training Compassie in de Zorg. Hoe heeft ze de training ervaren en wat heeft het haar gebracht?

“Ik had er behoefte aan om terug naar de basis te gaan en dichter bij mijzelf te komen. Hoe gaat het nu echt met mij? Ik wilde de tijd nemen om mij hierop te focussen en te leren hoe ik ook in mijn werk trouw aan mijzelf kan blijven. Ik sprak hierover met twee collega’s en zij raadden mij deze training aan. Mijn werkgever stelt Compassie in de Zorg aan alle medewerkers beschikbaar en deze collega’s hadden al eerder deelgenomen. Hun enthousiasme maakte mij nieuwsgierig.”

Confronterend

“De training zelf was confronterend, maar ook heel mooi. Op de eerste dag lag ik flink in de clinch met een collega. Het gesprek wat daarop volgde bracht ons beiden tot de kern van wat er was gebeurd. Waar kwam het vandaan? Wat triggeren wij in elkaar? Hoe voelt dit en wat zou je willen? Het was een confronterende dag, maar daardoor juist heel mooi en goed. Het bracht ook de dagen erna extra diepgang in de training. En het grappig is: de band met die collega is ontzettend sterk geworden. We werken niet op dezelfde afdeling, maar ik spreek haar nog heel regelmatig!”

Organisatie brede verbinding

“Het was voor mij heel boeiend om deze training te volgen met mensen die ook bij de Wever werken maar niet directe collega’s zijn. Het is interessant om nieuwe mensen te ontmoeten en zonder belemmering jezelf open te kunnen stellen. Dit zorgt echt voor organisatie brede verbinding. Daarnaast is het heel fijn hoe divers en vrijblijvend het programma is. Ik ben zelf bekend met mediteren, maar dit onderdeel is bijvoorbeeld niet verplicht. En de verhalen van en de ontmoeting met de fraters waren heel inspirerend ook al heb ik zelf niets met het geloof. Deze puurheid past heel goed bij de training en de zoektocht naar zelfcompassie.”

Verrijking

“Compassie in de Zorg heeft iets in gang gezet waar ik nog tot op de dag van vandaag mee bezig ben. Ik doe nog steeds de meditaties waar we tijdens de training de dag mee begonnen. Zo’n moment voor mijzelf doet me heel goed. Ik neem meer rust, luister meer naar mijn eigen gevoel en vraag hulp als ik er zelf niet uitkom. Ik leerde om liever voor mezelf te zijn en dat het goed is om voor jezelf te kiezen. Het is heel vervelend als een ander dit niet kan accepteren, maar dat is oké. Dat hoef ik niet op te lossen. Ik volg nu een coaching traject om dit verder de ontwikkelen en te leren hoe ik in balans kan blijven. Ik ben heel blij dat ik deze training heb gevolgd. Het is voor mij echt een verrijking!”