Interview CIDZ Trainer – Mirjam Dirkx
Even voorstellen
Mijn naam is Mirjam Dirkx. Ik ben geboeid door de verhalen van mensen over hun leven en werken. Ik heb een bijzonder oor om te luisteren naar dat wat het leven waardevol maakt, naar waar het lastig is en waar je vreugde vindt. Dat doe ik in mijn werk als geestelijk verzorger en als ik mensen ontmoet bij trainingen, retraites, meditatiegroepen of gesprekken.
Wat betekent Compassie in de Zorg voor jou?
Compassie hoort voor mij bij de zachte krachten. Compassie komt niet met toeters en bellen. Het blaast niet hoog van de toren. Het staat niet met een lijstje in de hand om resultaten af te vinken. Compassie wordt zichtbaar, als mensen vanuit hun gevoel werken, met aandacht en liefde, en oog hebben voor wat iemand nodig heeft. Met compassie kun je bergen verzetten, maar het maakt je ook kwetsbaar. De zorg is één van de terreinen waar compassie de drijfveer is om er te werken. Dat is kostbaar.
Wat levert dit programma op als je kijkt naar de deelnemers?
Voor deelnemers aan de training Compassie in de Zorg is het een ontdekking dat er naast compassie voor een ander ook zoiets is als compassie voor jezelf. In theorie weten ze misschien wel dat je ook liefdevolle aandacht aan jezelf mag besteden en de lat niet altijd hoog hoeft te leggen, maar in de training voelen ze dat ook. Ook de omgeving, het hotel en het eten leveren hieraan een bijdrage. De impact van deze ervaring is enorm. Bij terugkomdagen kunnen deelnemers haarfijn aangeven hoe zij in hun werk met meer compassie zijn gaan werken.
Wat heeft deze training voor jou betekent?
Deze training houdt mij scherp om te blijven zien waar we in de zorg de menselijke waardigheid van zowel bewoner, patiënt of cliënt kunnen dienen, alsook met mildheid naar onszelf blijven kijken. Voor mij is dat elke keer, ook voor mezelf, de inzet bij een training.
Interesse in de training Compassie in de Zorg?
Wil je meer weten over de training Compassie in de Zorg en wat het voor jou en je organisatie kan betekenen klik dan hier voor meer informatie. Of neem contact op met projectleider Frans Croonen via frans@zinvught.nl.