Interview | Jenetta de Konink | Artist in Residence

Beeld: Laura van Mosselveld 

Welkom bij ZIN! Kan je iets meer over je achtergrond vertellen?

Eerst heb ik de kunstacademie in Den Bosch voor modevormgeving gedaan. Hier was ik eigenlijk ongelukkig. Jarenlang heb ik als styliste gewerkt en steeds gedacht als ik stop, wat moet ik dan? In 2006 heb ik gezegd ‘’ik ben schilder’’. Toen heb ik op zolder een atelier ingericht. Sindsdien ben ik non-stop aan het schilderen, alsof ik iets moet inhalen.

Sinds 2006 is het snel gegaan, in Breda heb ik nog wel 2 jaar autonoom schilderen gedaan in de avonduren. Er leeft in mij een enorme drive om te schilderen en ik hoef nooit te denken ‘’wat zal ik eens doen?’’. Ik hou meer van schilderen zelf dan het resultaat en ik werk graag met olieverf.

Hoe ben je in aanraking gekomen met ZIN?

Jaren geleden had Monique Broekman hier een afsluiting van haar werkperiode in het kunstatelier. Dat was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met ZIN. Toen is ZIN eigenlijk uit het oog verloren en nu zit mijn atelier naast het aterlier van Remy Neumann in Den Bosch bij Nova Zemla. Hij vertelde dat hij hier heen ging en zo kwam ZIN weer ter sprake. Ik weet nog dat ik 10-12 jaar geleden dacht wat een mooie plek en toen het weer op mijn pad kwam heb ik de kunstcommissie geschreven. 

Kan je iets meer vertellen over je zelf als kunstenaar en je werk?

Schilderen komt bij mij vanuit een pure eagerness, het willen vasthouden van de kwast en zin hebben om te schilderen. Zin om die kwast op het doek te gooien. Als een basale drift , passie, geleid door diepere lagen. Als ik iets bedenk dan gebeurt het niet. Het werk staat los van een bepaald idee en ontstaat door vele lagen. Ik schilder met name met olieverf en gebruik ook soms borduurstoffen op het doek.

Wat ben je van plan om te gaan doen bij ZIN en welke vormen ga je gebruiken?

Er bestaand 7 ‘’fysieke’’ werken van Barmhartigheid en er bestaan ook 7 spirituele werken van Barmhartigheid. Hier zou ik graag iets mee willen doen. Bijvoorbeeld 7 hele grote doeken maken en op een eigen manier vormgeven met olieverf.  ‘’Wat houden deze werken eigenlijk in?’’  ‘’Wat is de diepere intentie hiervan?’’

Voel je welkom in het ZIN Kunstatelier

Jenetta verblijft in de maanden juli en augustus 2023 in het Kunstatelier van ZIN in Vught. Voel je welkom om een kijkje te nemen in het kunstatelier en de prachtige werken van Jenetta te bewonderen en haar aan het werk te zien.