Interview Johan Visser

Even Voorstellen

Johan Visser is vanaf 1990 werkzaam in de zorg in diverse rollen: als wetenschapper, therapeut, leidinggevende, directeur, adviseur, trainer en toezichthouder.  De verbindende factor tussen deze rollen is vanuit compassie en wijsheid bijdragen aan de kwaliteit van de zorg. Gelukkige en gezonde vakmensen die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen die aan hun zorg toevertrouwd zijn.

Wat heeft Compassie in de Zorg voor jou betekent?

Compassie is verbinding aangaan. Compassie gebeurt in de relatie, in het hier en nu. Dat vraagt om verbinding tussen inspiratie en handelen, om verbinding met jezelf, het vermogen om in te voelen, om wederkerigheid in het geven en nemen, om uitnodigingen aan te gaan en zelf uitnodigend te zijn. De zorg lijkt bij uitstek de plek te zijn waarin compassie kan gedijen en bloeien. Dat is lang niet altijd het geval. De leefwereld die gebaat is bij ruimte voor liefdevolle aandacht en verbinding wordt door het fenomeen “organisatie” niet altijd ondersteund of soms zelfs gehinderd. Tussen de regels ligt echter meer ruimte dan we beseffen. Het is de kunst om die ruimte te nemen en ruimte te maken. Bij jezelf. Naar anderen. Naar elkaar. Compassie in de Zorg draagt daaraan bij.

Johan Visser en Frans Croonen van Compassie in de Zorg

Wat levert dit programma op als je kijkt naar de deelnemers?

Het valt mij op dat veel deelnemers het programma als een cadeau beschouwen. Tijd en ruimte zijn binnen de zorg een schaars goed en al helemaal als deze ten diensten staan van reflectie, verdieping, verstilling en ontwikkeling. Het programma neemt de deelnemers heel zorgvuldig aan de hand en verbindt de persoonlijke inspiratie, ervaringen en verlangens met de kern van het werken in de zorg. Daarbij spreekt het de eigen drijfveren aan om zelf meer rust, richting en ruimte te geven aan werken vanuit compassie. Vaak hoor je: dit zouden alle medewerkers van onze organisatie moeten ervaren!

Wat heeft deze training voor jou betekent?

De training brengt mij deels dezelfde ervaringen als de deelnemers. Er ontstaat wat men wel  een ‘veld’ noemt, een gedeelde ruimte vol vertrouwen, acceptatie en verbinding. Dit versterkt het gevoel dat we mensen zijn met vergelijkbare verlangens, moeilijkheden en valkuilen. Als trainer maak ik ook daarvan deel uit. Ik word hierdoor geraakt. Verder geeft de training mij een mooie gelegenheid om mijn ervaring en wijsheid in de zorg en binnen organisaties samen met een diversiteit aan fijne collega’s in te zetten voor liefdevolle zorg. Ik ben er dankbaar voor dat ik deze gelegenheid heb en hoop dat we nog veel mensen er deelgenoot van mogen laten zijn.

Interesse in de training Compassie in de Zorg?

Wil je meer weten over de training Compassie in de Zorg en wat het voor jou en je organisatie kan betekenen klik dan hier voor meer informatie. Of neem contact op met projectleider Frans Croonen via frans@zinvught.nl.