De herfst is begonnen, op het landgoed staan nog verschillende bloemen in bloei langzaam vallen ook de eerste bladeren van de bomen. Vandaag is een prachtige dag, de zon schijnt en in de verdiepingskamer met uitzicht op de voortuin van het landgoed heb ik een FaceTime call met de nieuwe kunstenaar Herman Schlooz. Een energieke vrolijke man, we kijken uit naar zijn komst bij Zin. Herman zal vanaf 16 december 2023 twee maanden op het landgoed verblijven als artist in residence.

Over Herman

Herman verhuisde op zijn 18de vanuit Limburg naar Groningen. Opgegroeid in een streng katholiek gezin waarvan twee ooms bekend waren om missiewerk, zocht hij naar vrijheid en anarchie. Hij verhuisde naar Groningen waar hij een fantastische tijd heeft beleefd. Het weidse landschap en de warmte van de mensen sprak hem aan. Hij studeerde eerstegraads docent tekenen- en handvaardigheid. Na één jaar te hebben gewerkt in het onderwijs vervolgde zijn loopbaan zich naar jongerenwerk. Hij verhuisde naar Lelystad waar leven van zijn kunst een grotere uitdaging bleek. In Groningen waren ateliers en subsidies, in Lelystad was niets. Naast zijn werk als kunstenaar ging hij drie dagen in de week aan de slag bij De Kubus. Waar hij 30 jaar heeft gewerkt de overige dagen was hij te vinden in zijn atelier. Herman heeft een vrouw en twee kinderen en samen hadden ze een gezinshuis waar ruimte was voor nog vier kinderen. Nu zijn alle kinderen het huis uit en is hij met pensioen. Een moment van herijken en herbronnen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met ZIN?

Tien jaar geleden volgde ik een stiltedag bij ZIN. Het mediteren in het auditorium met glas en licht, niks doen, alleen maar zijn was heerlijk! De inrichting, de architectuur, de kunst, de kapel en muziekmeditaties waren prachtig. Deze plek is anders dan andere plekken. ZIN heeft iets bijzonders, op andere plekken is veel hout en staan overal Boeddha beelden e.d., hier hangt iets unieks door de samenhang van architectuur, kloostergeschiedenis en kunst. Deze plek heeft mijn hart gestolen en dan ook nog een voormalig klooster! Toen zag ik het oude koetshuis en kwam ik erachter dat er een kunstatelier was. Hier wilde ik langer zijn en verblijven. En nu mag ik hier verblijven deze winter.

Kan je iets meer vertellen over jezelf als kunstenaar en je werk?

Grafiek –steendruk en linosnijden – dat fascineert me en jarenlang heb ik me beziggehouden met steendrukken in een eigen atelier. Later ben ik gaan tekenen; op mijn grafiek in oplage zat niemand te wachten. Een kindje uit de buurt vroeg of ik haar tekenles wilde geven en samen zijn we gaan tekenen met houtskool. Hierdoor is een hele serie zwart-wit tekeningen ontstaan. Ik deed mee aan allerlei prijzen maar kon niet echt leven van kunst. Daarnaast genoot ik ook van mensen om me heen en wilde ik meer samenwerken. Tegenwoordig werken kunstenaars vaker in projecten samen maar dat was destijds niet. Het was voor kunstenaars ook zwaarder in Lelystad. De stad Groningen had ateliers en aankoopsubsidies en in Lelystad was niets. Toen ben ik naast het kunstenaarschap 3 dagen per week gaan werken. Dit heb ik 30 jaar gedaan. Bij het centrum voor de kunsten De Kubus. Nu ik met pensioen ben, en de kinderen uit huis zijn, is er meer ruimte om weer te creëren in mijn huis te Amersfoort en in het Grafisch Atelier te Hilversum.

Wat ben je van plan te gaan doen bij ZIN? Welke vormen van kunst ga je gebruiken?

Op dit moment hou ik me bezig met de natuur, groeikracht en verval. Wellicht inherent aan deze fase van mijn leven, volgend jaar word ik 70. Ik zie dit ook echt als een cadeau om bij ZIN te mogen zijn. Op het landgoed ga ik sowieso aan de slag met houtskool en conté tekenen. Eventueel gutsen in mijn laatste restjes linoleum voor de grafische behoeften van mezelf. De dagelijkse natuur inspireert me nu, maar wat ik precies ga doen is nog vrij en staat open. Ik laat me graag inspireren door de omgeving, de plek en de mensen.

Verblijf bij Zin

Herman verblijft van 16 december 2023 tot half februari 2024 op het landgoed van Zin.