ZIN in kunst schilderij Auditorium NOG collectie Stedelijk museum schiedam

Nieuwe kunstcollectie

Op 28 augustus 2021 is de nieuwe kunstcollectie bij Kloosterhotel ZIN feestelijk geopend! De afgelopen maanden heeft Trudi van Zadelhoff in opdracht van het Stedelijk Museum Schiedam deze collectie speciaal voor ons samengesteld.

NOG Collectie

Sinds de oprichting van ZIN, nu twintig jaar geleden, hangt er in het voormalig klooster kunst uit de NOG collectie. Deze collectie is opgericht als bedrijfsverzameling van vooraanstaande Nederlandse kunstenaars, met de nadruk op hedendaagse tekenkunst, door Frits Becht en Corrie van der Veen. In 2020 is de ruim 600 stuks tellende collectie geschonken aan het Stedelijk Museum Schiedam.

Kloosterhotel ZIN

Nu ZIN in januari 2021 twintig jaar bestond, was dit een mooi moment om de kunst collectie – welke ook twintig jaar bij Kloosterhotel ZIN ten toon is gesteld – te vervangen. Een frisse wind.

Trudi van Zadelhoff is de samensteller van de nieuwe kunstcollectie. Zij heeft voor elke ruimte het passende kunstwerk uit de collectie gekozen, zodat zowel de kunst als de ruimte goed tot zijn recht komen. In totaal hangen er ruim 50 kunstwerken uit de NOG collectie bij Kloosterhotel ZIN.

Inspiratie

Van Zadelhoff heeft zich laten leiden door de kernwaarden van ZIN: zingeving en reflectie. ‘Kunst kan soms helpen als woorden tekortschieten.’ Het hoeft ook niet alleen mooi te zijn; ‘het kan best een beetje schuren, net als het leven zelf’. De titels verwijzen soms letterlijk naar de locatie, zoals het werk Engel van Frank van Hemert in het trappenhuis of The false prophet en Maria van Maria Smits. Laatstgenoemde haalt inspiratie uit religie met onderwerpen als moraliteit, geloof, heiligheid en seksualiteit. Haar werken vind je in de kapelkamer.

ZIN in kunst?

Ben je voor een training of workshop bij Kloosterhotel ZIN, voel je vrij om een rondje te lopen langs de prachtige werken!