Duurzaam

Duurzaam zijn, betekent iedere dag kiezen. En wij gaan daarbij tot het uiterste. ZIN laat zich jaarlijks certificeren door Green Key, het duurzaamheidskeurmerk voor de vergader- en conferentiebranche. 

Duurzame faciliteiten

Vanuit onze eigen overtuiging, en om ieder jaar opnieuw te voldoen aan de Green Key standaarden, werken wij met een aantal heldere uitgangspunten die onder andere betrekking hebben op afval, water, energie, communicatie en inkoop:

  • non-food producten zijn bij aanschaf geselecteerd op het ‘cradle to cradle’ principe of op zijn minst recyclebaar
  • onderhoudsproducten zijn biologisch, bij voorkeur van lokale leveranciers
  • verlichting is energiebesparend zoals LED-verlichting
  • watervoorzieningen zijn dusdanig afgesteld dat verspilling wordt voorkomen
  • afval wordt gescheiden ingezameld en papierverbruik geminimaliseerd
  • papier voor intern en extern gebruik is gerecycled
  • ZIN heeft geen aansluiting op het riool, maar beschikt over 2 helofytenfilters die het water zuiveren. Een helofytenfilter wordt gebruikt om afvalwater te zuiveren tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. 

‘Als de zon schijnt, steek je geen lamp aan. Als het regent, besproei je de akkers niet.’

Tsjwang-Tse

Duurzame keuken

Een gezonde geest voelt zich prettig in een gezond lichaam. Daarom krijgt bij kloosterhotel ZIN ook de inwendige mens volop aandacht. Ons keukenteam bereidt dagelijks met liefde en passie verrassende en smakelijke biologische maaltijden. Variatie is hierin belangrijk. Vlees- en visgerechten worden afgewisseld met vegetarische menu’s en ieder seizoen is er weer plaats voor een nieuw ingrediënt. Leveranciers worden zorgvuldig gekozen op basis van hun liefde voor het biologische product en komen waar mogelijk uit de streek. Speciale dieetwensen worden met liefde door de kok voor u bereidt. 

Wanneer de kloosterbel luidt, wordt er geheel in traditie door iedereen gezamenlijk gegeten aan de lange tafels in de Refter.

[Bekijk een aantal recepten uit onze keuken] 

Chefkok Yvonne Hopstaken ziet de keuken als het kloppend hart van het klooster. ‘We koken met aandacht en voelen ons verbonden met de pure en natuurlijke keuken. Waar mogelijk kiezen wij altijd voor leveranciers uit de regio als het gaat om versproducten, daarnaast spelen de seizoenen een grote rol in de gerechten die wij met liefde voor het vak dagelijks op tafel zetten voor onze gasten.’

Kloosterhotel ZIN is het eerste conferentiehotel in Nederland met het EKO Horeca GOUD 100% certificaat. Hiermee toont onze keuken aan dat de volledige inkoop bij biologisch gecertificeerde leveranciers plaatsvindt. Eerder ontvingen we al de hoogste Green Key Goud certificering en daarom mogen wij ons één van Nederlands duurzaamste conferentiehotels noemen. 

Duurzame verbouwing

In 1998 werd gestart met de verbouwing van het oude klooster. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Oude materialen die vrijkwamen zijn opnieuw gebruikt. Voor het gebruik van nieuw hout is gekozen voor bamboehout. Deze houtsoort groeit na de kap weer snel aan en is daarom een duurzaam alternatief.

Lees hier de volledige MVO-verklaring die wij als organisatie in acht nemen.