Het Gastatelier

In het voormalig tuinmanhuis van Kloosterhotel ZIN is het Atelier gevestigd, een vrijplaats voor de kunsten. Een aantal maanden per jaar woont en werkt hier een kunstenaar op uitnodiging van ZIN. Frank Havermans, de eerste kunstenaar die er verbleef, heeft tijdens zijn verblijf het Gastatelier verrijkt met een unieke woonunit.

Atelier woning KAPKAR TAW-BW-5860 wonen werken rust kunstFoto: Frank Havermans

Kunst bij Kloosterhotel ZIN

Spiritualiteit, zingeving en kunst hebben met elkaar gemeen dat ze je óver de horizon laten kijken. Een kunstwerk laat dat zien, al geeft het vaak zijn geheim niet zomaar prijs. Het laat je ervaren dat het leven niet plat is. Kunst biedt een aanknopingspunt om open te staan voor het minder vanzelfsprekende in de dagelijkse werkelijkheid.

Uit jarenlange ervaring weten de oprichters van ZIN, de Fraters van Tilburg (1844), dat kunst een rol speelt bij deskundigheid, compassie, balans en gemeenschapszin. Op eigenzinnige wijze komen deze aspecten in het werk van kunstenaars tot uiting. Kunst heeft daarom ook een groot podium bij Kloosterhotel ZIN.

Wonen en werken in het Gastatelier?

In het Gastatelier kan twee maal per jaar (in december-januari en juli-augustus) een kunstenaar wonen en werken. De deuren voor het Gastatelier staan niet alleen open voor beeldende kunstenaars, maar ook dichters, schrijvers, componisten, dansers en acteurs zijn welkom.

Ben jij kunstenaar en heb je interesse om een periode in het Gastatelier te verblijven? Schrijf ons een motivatiebrief en de kunstcommissie zal contact met je opnemen. Na een selectieprocedure nodigen we je eventueel uit voor een gesprek. Mail ons via welkom@zinvught.nl t.a.v. De Kunstcommissie, of stuur je aanmelding op per post: Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught. 

Kunstcommissie

De kunstcommissie bestaat uit: Caren van Herwaarden (beeldend kunstenaar), Diana Franssen (curator), Paul van Dijk (beeldend kunstenaar), Gerie ten Cate (directeur ZIN), Yvonne Hopstaken (voormalig chef-kok Kloosterhotel ZIN).

Voorwaarde

De kunstcommissie beoordeelt de aanvragen voor een werkperiode in het Gastatelier op de kwaliteit van het werk van de kunstenaar en zij probeert zich een beeld te vormen van de sociale vaardigheden die passen binnen de zingemeenschap. Hierop aansluitend zullen zij je eventueel uitnodigen voor een gesprek wat onderdeel uitmaakt van de procedure. Voor de kunstenaar die woont en werkt in het Gastatelier is het belangrijk te weten dat er een interactie met de kleine gemeenschap fraters, de bezoekers en medewerkers van Kloosterhotel ZIN plaatsvindt. Er wordt geen financiële bijdrage gevraagd maar we proberen wel tot een archiverende collectie te komen van het werk, dat de kunstenaar daarvoor aanbiedt. Als hun kunst tenminste een vorm aanneemt die daarvoor in aanmerking komt. Daarnaast maakt het voor jou als gastkunstenaar interessant dat je de gasten van Kloosterhotel ZIN een inkijk kunt geven in je werk en projecten door bijvoorbeeld een workshop of een lezing te geven, of welke vorm er voor die interactie maar gevonden kan worden.

De unieke inrichting van het Gastatelier

De eerste kunstenaar in huis, beeldend kunstenaar en ontwerper Frank Havermans, heeft speciaal voor het Gastatelier de atelierwoning KAPKAR / TAW-BW-5860 ontworpen en vervaardigd in 2004. Voor het revolutionaire ontwerp ontving hij in 2006 de Houtarchitectuurprijs en een nominatie voor de AM NAi-prijs voor jonge architecten. In 2007 kreeg het ontwerp ook een eervolle vermelding bij de Nederlandse Bouwprijs 2007.

Het Atelier heeft een afmeting van 12,30 meter lang en 6,95 meter breed.

Simon Benson Atelier muur ZIN in Kunst

Foto: Simon Benson

Kunstenaars in het Gastatelier

De kunstenaar zal zich moet kunnen vinden in de waardes van ZIN en daar ook een verbinding mee willen aangaan. Het is moeilijk aan te geven waarin dat precies verstaat, maar de ervaring met meer dan twintig kunstenaars die eerder in het Gastatelier hebben verbleven, is dat er (het zij verschillend en niet altijd even hecht) een relatie ontstaat die wederzijds vruchtbaar is. Dat geldt ook voor het contact met de kleine communiteit van fraters op het landgoed, de kern van hun spiritualiteit is barmhartigheid en broeder- en zusterschap.

Eerdere kunstenaars in het Gastatelier

Sinds 2004 ontvangt Kloosterhotel ZIN meerdere malen per jaar kunstenaars, er hebben dus al een groot aantal kunstenaars een woon-werkervaring in het Gastatelier opgedaan. Bekijk wie je al voor zijn gegaan!

Huidige kunstenaar in het Gastatelier

Op dit moment verblijft Jenetta de Konink in het kunstatelier van ZIN. Lees hier het interview van ZIN met Jenetta.