Samen tegen voedselverspilling

Wij hebben het voornemen bij ZIN om in 2019 nog minder voedsel te verspillen. Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 2 miljoen ton voedsel verspild. Consumenten gooien per jaar gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel per persoon weg. Laten we samen proberen iets aan deze verspilling te doen.

Voedselverspilling gebeurt op allerlei plekken in de voedselketen, van het boerenerf tot de supermarkt en alle schakels die daartussen zitten zoals transport, veiling en levensmiddelenindustrie. Consumenten gooien bovendien per jaar gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel per persoon weg. En dat terwijl wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan. Dat moet anders! In maart van dit jaar kondigde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan dat het kabinet de ambitie van diverse bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen steunt om uiterlijk in 2030 de hoeveelheid voedsel die door huishoudens, bedrijven en in de horeca wordt weggegooid te halveren en dat het kabinet daarvoor de komende 4 jaar 7 miljoen euro vrijmaakt. Het geld wordt geïnvesteerd in innovatie, onderzoek, monitoring en voorlichting. Bovendien wil de minister waar nodig wetten en regels versoepelen of schrappen. Zo pleit de minister voor uitbreiding van de Europese lijst van producten waar geen houdbaarheidsdatum op hoeft te staan, bijvoorbeeld op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater.

Minder verspilling zorgt voor een forse reductie van de CO2-uitstoot. Wie kan dat nu niet belangrijk vinden? Bij alle sombere voorspellingen over de toekomst van ons klimaat, bekruipt je gauw een gevoel van machteloosheid. Toch kan ieder individu zijn best doen om verspilling tegen te gaan. Hieronder vindt u een aantal tips:

  • Check je voorraad voor je (online) boodschappen gaat doen en koop alleen wat je écht nodig hebt.
  • Maak een weekmenu en bepaal zo wat je precies nodig zult hebben.
  • Schrijf per maaltijd op wat je nodig hebt en voorkom zo dat je teveel koopt.
  • Kook precies op maat door af te wegen hoeveel je nodig hebt voor een bepaald aantal personen.
  • Bewaar eten op de juiste plek zodat het langer goed blijft.
  • Let op de houdbaarheid. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een TGT-datum (te gebruiken tot). Deze kun je beter niet meer opeten na de datum, omdat er dan bacteriën kunnen zijn uitgegroeid waar je ziek van wordt. Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot) en kan je kort na de datum vaak nog wel veilig eten. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is. Producten met een THT-datum die je ongekoeld bewaart, zoals ongekookte pasta, rijst, blikken groenten, enz kan je vaak maanden na de datum nog veilig eten.
  • Haal meer uit restjes en kliekjes. Wees creatief en stel een lekkere maaltijd samen met restjes groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden, enz die je nog in je (koel)kast hebt liggen. Heb je wat over van je maaltijd? Vries dat dan in voor een andere keer, bijvoorbeeld voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken.