Versterken van veerkracht met ACT

We ervaren allemaal soms tegenslagen en moeilijke tijden, zowel op het werk als privé. Een project dat totaal niet lekker loopt, een lastige klant of collega die het werken moeilijk maakt, een persoonlijke situatie die uit hand loopt of het gevoel op de verkeerde weg te zitten. Om je balans weer te vinden, is de hamvraag: hoe ga je ermee om en wat kan je hierbij helpen? ACT is een krachtige methodiek waarbij je met een aantal eenvoudige stappen weer het gevoel krijgt vol vertrouwen en veerkracht verder te kunnen. Voor ZIN bieden psycholoog Ellen Burgers en coach Joost Broeren daarom het op ACT gebaseerde programma ‘Met veerkracht vooruit’ aan.

Tekst: Marlou van der Heijden

Waarom ACT?

ACT is ‘hot’! Het is een razend populaire methode en dat is niet zonder reden. ACT is door de focus op veerkracht niet alleen toegankelijk maar ook erg effectief. ACT is een vriendelijke methodiek die je leert omgaan met moeilijke omstandigheden en emoties, terwijl je op pad gaat om je dromen en doelen te verwezenlijken. Je wordt bewust van tegenslagen en gaat bewegen naar wat voor jou van waarde is. Je leert losser om te gaan met situaties en je leven zo vorm te geven dat het waardevoller wordt. Joost zegt hierover: “wat het mij het meest gebracht heeft, is een bewustwording over wat het verstand de hele dag roept en dat je dit vaker in twijfel mag trekken. Wat zegt mijn verstand? Waar komt dit vandaan? Is het wel van mij? Je leert daardoor leven en werken vanuit waarden.” Ellen, die zich na drie opleidingen in ACT een ‘ACT master’ mag noemen, vult aan: “ACT biedt een fijne manier van begeleiding vanwege de metaforen en luchtigheid. Het past ook mooi bij het tegenwoordig zo relevante mindfulness”.

Ellen Burgers en Joost Broeren – Programma begeleiders ‘Met veerkracht vooruit (op basis van ACT)’

Drie basiselementen

ACT is geen diepe psychologie en is ook niet pompeus. Joost: “Het is eigenlijk heel praktisch toepasbaar. Het is een verzameling ingrediënten die je meteen kan toepassen, afhankelijk van het vraagstuk waar iemand mee worstelt”. Bij ACT vraag je je af of de kern van het vraagstuk in het hoofd, in het hart of in het lichaam zit. Hoofd, hart en lichaam vormen dan ook de drie basiselementen van het programma. ACT biedt vervolgens het gereedschap om die kern te raken. Dat gereedschap bestaat uit allerlei oefeningen die helpen bewust te worden van patronen. Joost: “mensen ervan bewust maken dat ze niet altijd naar hun gedachtes moeten luisteren en dat ze hun gevoel kunnen loskoppelen van verstand, is bijvoorbeeld voor velen al een eyeopener”. De stappen die daarbij gezet worden hoeven niet altijd groot en meeslepend te zijn. Sterker nog, vaak zit de beweging al in dingen die je vandaag of morgen anders kunt doen. Ellen: “we zijn allemaal mensen. ACT normaliseert heel erg. De componenten van humor en de realiteit van het leven-leven, zijn waardevolle onderdelen van de training. Je krijgt een ervaring. ‘’Oh ben ik dít aan het doen?’’. Dat zijn de kwartjes die vallen.”

“ACT biedt een fijne manier van begeleiding vanwege de metaforen en luchtigheid”.

Ellen Burgers

Zin in ACT

Dat dit programma juist bij ZIN wordt gegeven is niet vreemd. ZIN ademt het gedachtegoed van de fraters van Tilburg uit. Joost: “Je onthaast hier ter plekke. Ik denk nooit aan de A2 als ik bij ZIN ben, ondanks dat het aan de A2 ligt’’. Bij ZIN kom je tot rust en ontstaat ruimte. Maar bij ZIN staat ook zingeving in relatie tot werken centraal. Het is die combinatie van rust en beweging die het ACT-programma goed ondersteunt. Ellen: “een boom staat hier al 200 jaar; je wordt als vanzelf onderdeel van een groter geheel. Het voelt als een soort gedragen worden. Deze plek is een cadeau aan jezelf. Ook de componenten van mededogen en compassie, die de kern vormen van het gedachtegoed van ZIN, spreken ons aan. Mededogen voor jezelf én een ander. De verzachting van dat gedachtegoed is tevens een mooi component van ACT.”

Meerwaarde van het samen zijn

Dit programma past eigenlijk bij iedereen. Deze training is voor mensen die merken dat ze nog niet klaar zijn; mensen die zich vastbijten maar niet verder komen. Stiekem hebben we allemaal wel eens zo’n moment. Juist daarom vindt dit programma dan ook plaats in een (kleine) groep. Ellen: “De groep geeft meerwaarde. Je bent niet alleen; andere mensen ervaren ook tegenslagen. Door dat te zien leer je dat tegenslagen normaal zijn. Het geeft een stukje herkenning en ook geruststelling”. Vanuit die geruststelling kun je gaan bouwen; bouwen aan veerkracht en vertrouwen. Joost: “Mensen gaan vanuit daar ruimer kijken naar zichzelf en de ander. Ze leren minder star in het leven te staan en wat meer mee te kunnen bewegen. Ze gaan stoppen met vechten en op een luchtige manier en met meer humor naar zichzelf naar het leven kijken.”

“Door ACT gaan mensen ruimer kijken naar zichzelf en de ander

Joost Broeren

Ellen en Joost, welke drie tips zouden jullie mee willen geven aan de deelnemers voor dat ze gaan starten met dit programma?

  1. Gun het jezelf om tijd vrij te maken om te werken aan je balans en veerkracht.
  2. Omarm je strijd; elke strijd zegt iets over wat waardevol is voor jou !
  3. Sta Open voor nieuwe inzichten, experimenten én voor anderen.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar het programma ‘Met veerkracht vooruit (op basis van ACT)’ Kijk hier voor meer informatie.