Verzoening als kracht
Sociale Veiligheid & Barmhartigheid
Sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag staan volop in de aandacht. Wet- en regelgeving lijken aardig op orde. Van leidinggevenden en vertrouwenspersonen maar ook van omstanders wordt veel verwacht op het gebied van bewustwording, preventie en aanpak wanneer problemen zich voordoen. Er wordt onder andere geïnvesteerd in trainingen, klachtenprocedures en laagdrempelige melding. In de praktijk blijkt het echter lastig om elkaar niet volledig kwijt te raken doordat je tegenover elkaar komt te staan wanneer grenzen overschreden zijn.
Is er ook ruimte voor herstel, verzoening? Kunnen we het perspectief op sociale veiligheid verrijken? Niet om ongewenst gedrag te bagatelliseren, maar door met meer barmhartigheid, compassie, te kijken naar alle betrokkenen, de complexe dynamiek beter te begrijpen en samen te werken aan duurzame oplossingen. Dus investeren in duurzame medemenselijkheid door die, soms moeilijke ander, als mens te blijven zien en behandelen. Ook als je het gedrag afwijst.
Tijdens deze studiedag kiezen we drie prikkelende invalshoeken.
1. Waarom doen we wat we doen?
Sociale veiligheid of onveiligheid komt niet uit de lucht vallen. Het wordt door mensen veroorzaakt. Hoe komt het dat we als mensen handelen zoals we doen? Vanuit een evolutionair, psychologisch en antropologisch perspectief verkennen we de diepere drijfveren achter ons gedrag. Begrijpen waar ons gedrag vandaan komt, biedt inzichten in hoe we onveiligheid en conflicten beter kunnen begrijpen, aanpakken en voorkomen.
2. De juridisering van sociale veiligheid: kans of belemmering?
Het thema sociale veiligheid is juridisch ingebed, o.a. in gelijke behandelingswetgeving, Mensenrechten en Arbo-wetgeving. Maar alleen regels en wetgeving zijn niet genoeg. We verkennen hoe dat juridisch perspectief eruit ziet, hoe het is gegroeid tot wat we nu hebben geformuleerd en hoe dat ruimte biedt én tegelijkertijd een belemmering is voor het goede, verbindende gesprek.
3. Lessen uit Zuid-Afrika: verzoening als kracht:
Apartheid in Zuid-Afrika was een systeem met discriminatie als basis. Wat kunnen wij leren van Zuid-Afrika, waar na de afschaffing van de apartheid verzoening op grote schaal werd ingezet om verdeeldheid te overbruggen? Dit thema biedt krachtige lessen over hoe barmhartigheid, compassie, en samenwerking kunnen bijdragen aan duurzame sociale veiligheid binnen organisaties, zelfs in de meest complexe situaties.