In memoriam frater Wim Verschuren
In de middag van 26 december is onze grondlegger en geestelijk vader, frater Wim Verschuren, in alle rust overleden. Wim werd 87 jaar en was sinds zijn zestiende lid van de congregatie van fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. In de congregatie, die bekend is onder de naam fraters van Tilburg, was Wim jarenlang algemeen overste.
Een voornaam hoofdstuk in het leven van Wim begon rond het jaar 2000 toen hij samen met enkele medebroeders ZIN in Werk oprichtte, het latere Kloosterhotel ZIN. Huize Steenwijk, het voormalige rusthuis van de congregatie in Vught, was in 1995 leeg komen te staan. Met een groot enthousiasme werd het rusthuis verbouwd tot een modern centrum voor zingeving en werk waar ontelbare gasten de afgelopen twintig jaar rust en bezieling hebben gevonden.
Veel van die gasten hebben Wim persoonlijk ontmoet. Want hij was er altijd, iedere dag opnieuw, tot op het laatste moment. Hij maakte diepe indruk op mensen door zijn eenvoud, hartelijkheid en persoonlijke aandacht. Zijn trainingen en presentaties zaten vol vuur en wijsheid. Nooit werd het zweverig. Wim hield het graag praktisch, aards en laagdrempelig. Iedereen kon er op die manier iets moois uit meenemen.
De focus op zingeving en werk was een schot in de roos. In een tijd waarin mensen de bezieling in hun werk vaak kwijtraken, zich een nummer of pion voelen of burn-out raken, is een plek waar je je met je collega’s kunt bezinnen van levensbelang. Tegelijkertijd was het opzetten van ZIN in Werk volgens Wim destijds pionierswerk. Van thematieken als werkgeluk, bezieling in je werk en de noodzaak van balans en vitaliteit, had niemand nog gehoord. Hoe anders is dat nu. Wim was een visionair, die haarscherp zag wat er nodig was.
In het proces van herbronning dat de congregatie na de stormachtige jaren zestig en zeventig doormaakte, kwam het kernwoord barmhartigheid bloot te liggen. Dankzij Wim werd het, modern vertaald als compassie, ook één van de pijlers van ZIN in Werk en het bijbehorende kloosterhotel. Compassie, balans tussen inspanning en rust en het vormen van een werkgemeenschap werden de kernwaarden waarmee wij bij ZIN tot op de dag van vandaag samen werken. Ze zijn tevens het fundament van onze gastvrijheid voor de vele bezoekers die we ontvangen. Op die manier willen we er ook anderen mee inspireren.
Wim was ons boegbeeld en dat zal hij ook blijven. Wij, de medewerkers van Kloosterhotel ZIN, worden uitgenodigd en uitgedaagd om zijn levenswerk voort te zetten en naar de toekomst te dragen. We zullen zijn inspiratie, hartelijkheid, humor en vriendschap enorm gaan missen. We gedenken Wim met liefde en dankbaarheid.
Wim woonde in de Eleousacommuniteit naast Kloosterhotel ZIN. Hij ligt opgebaard in de kapel van het kloosterhotel en wordt op zaterdag 2 januari begraven op het kerkhof aldaar, de laatste rustplaats van inmiddels ruim negenhonderd fraters. De viering vindt vanwege corona in besloten kring plaats, maar is ook te volgen via de livestream.