ZIN in een Outing Holland activiteit?

Bij ZIN kan je ook een activiteit van Outing Holland bijboeken. Sinds 1991 staat Outing Holland bekend om innovatieve en actieve werkvormen om teams met elkaar te verbinden op bekende thema’s zoals: communicatie, samenwerken, leiderschap en veranderen. Outing Holland gelooft in doen en ervaren. ‘’Hoe ervaring leert’’ is een welkome toevoeging. Voor iedereen die iets anders wilt dan de traditionele leermethodes en direct energie opleveren. De meeste activiteiten vinden in de buitenlucht plaats want dat geeft lucht aldus Outing Holland.

OVER OUTING HOLLAND

  • Doelgericht en actiegericht
  • Liefdevol confronterend en kritisch
  • Ervaring leert, sinds 1991
  • Betrouwbaar, creatief, enthousiast en prikkelend
  • Specialist in ervaringsleren
  • Breed aanbod werkvormen
  • Van één dagdeel tot lange duurzame trajecten
  • Service Provider voor o.a. DISC® – Sociomapping® – Belbin® – TeamQ®

De dienstverlening van Outing Holland kenmerkt zich door een ervaringsgerichte aanpak. Organisaties en mensen zijn voortdurend in beweging. Het is onze overtuiging dat trainings- en ontwikkelingstrajecten op deze dynamiek dienen aan te sluiten.

1. Outdoortraining

Voor het zichtbaar en bespreekbaar maken van gedrag zijn outdoortrainingen een ideaal en krachtig instrument voor uiteenlopende onderwerpen ingezet. Denk aan samenwerking, leiderschap, veranderen, teambuilding, zingeving en persoonlijke effectiviteit. Outdoortrainingen zijn meestal maatwerk en bestaan uit een combinatie van kortcyclische opdrachten, die de deelnemers uitdagen en uitnodigen met elkaar te ervaren en te reflecteren. Geen zware fysieke inspanningen, iedereen kan deelnemen. Trainers kunnen – als zinvolle aanvulling op hun eigen trainingsprogramma’s – uiteenlopende buitenopdrachten inzetten die professioneel begeleid worden door een instructeur of (co-)trainer.

Boek hier jouw activiteit

2. TRAIN-ing

De logistieke complexiteit van het bouwen van spoorbanen en het vervoeren van goederen is als actieve werkvorm beschikbaar. Bij dit interactieve programma gaan de deelnemers daadwerkelijk aan de slag met het aanleggen van een spoortraject en het laten rijden van treinen over dit traject. Breng de lading zo snel en veilig mogelijk van A naar B zo hoog mogelijk boven de grond. Maar hoe? Een complexe klus die ingewikkelder gemaakt kan worden door teams verantwoordelijk te maken voor elk een deel van het traject waardoor de afhankelijkheid ‘in de keten’ groter wordt. TRAIN-ing wordt indoor uitgevoerd met grote, robuuste materialen.

Boek hier jouw activiteit

3. ZIN-gevingsloop

Bij deze werkvorm maken we gebruik van de inspirerende omgeving van het kloosterhotel. In duo’s of kleine groepjes wandelen deelnemers een eigen route m.b.v. GPS-apparaten. Op mooie speciale plekjes rondom het kloosterhotel vindt men – bijvoorbeeld – vragen, opdrachten, stellingen, beelden, casuïstiek, et cetera. Men neemt ter plekke de tijd om hierover in alle rust in gesprek te gaan en beelden uit te wisselen. Na enige tijd gaat men op zoek naar een volgend punt en wandelt men daar samen naar toe. Aan het einde komt iedereen samen om met elkaar de oogst betekenis te geven.

Boek hier jouw activiteit

4. Chinese Highway

Bouw in kleinere groepjes een zo lang mogelijke effectieve ‘snelweg’ (highway) waarover ballen zo snel mogelijk naar een gemarkeerd eindpunt dienen te rollen zonder van de weg te vallen. Beschikbare materialen om deze weg te bouwen zijn even praktisch als eenvoudig; o.a. bamboestokken, elastiek, en pvc-buizen. Er zijn verschillende taken te verdelen zoals; coördinatoren/ strategen, communicators, bouwers, designers, testers, et cetera. Alleen als men efficiënt samenwerkt en coördineert kan er een indrukwekkende lange weg ontstaan met bochten en hoogteverschillen. Hoe groter de groep, hoe complexer de interactie Deze opdracht valt uiteen in een designfase (plannen maken), een bouwfase (plannen uitvoeren), een testfase (testen en aanpassen), een operationele fase (uitvoering).

Boek hier jouw activiteit

5. De Lerende Organisatie

Een dynamische indoor-/ outdoor game voor organisaties die hun lerend vermogen en het proces van communicatie en informatie-uitwisseling eens onder de loep willen nemen. Bij De Lerende Organisatie worden kleine teams in binnen- en buitendiensten verdeeld. Elke binnendienst gaat daadwerkelijk binnen aan de slag met lastige opdrachten (vragen, puzzels, hersenkrakers). Met het oplossen van de opdrachten kan waarde (Euro’s/ tevreden klanten/ geholpen patiënten/ etc.) worden verdiend. Elke buitendienst zoekt met behulp van GPS-apparatuur naar zogeheten vermenigvuldigingsfactoren, waarmee de opbrengst van een geslaagde binnenopdracht kan worden vermenigvuldigd. Hoe moeten de verschillende diensten samenwerken en informatie uitwisselen zodat de meest waardevolle oogst wordt behaald? Met behulp van een digitale analysetool wordt na afloop bekeken hoe effectief de samenwerking is geweest en hoe die had kunnen zijn. De Lerende organisatie maakt het spanningsveld tussen ‘What’s in it for me’ en ‘what’s in it for we’ voelbaar (en herkenbaar).

Boek hier jouw activiteit

6. Lego® Serious Play®

Oorspronkelijk ontwikkeld om de verbeelding in de eigen organisatie terug te krijgen. Nadat dit Lego weer op de kaart zette heeft Lego i.s.m. de Universiteit van Lausanne een speciale trainingsmethode ontwikkeld en beschikbaar gemaakt voor andere organisaties. De methode is even effectief, veelzijdig als laagdrempelig. Iedereen kan het. Schud een bak legosteentjes leeg en iedereen gaat aan de slag, ook mensen die meestal op de achtergrond blijven. Ervarend leren! Van Lego kun je alles maken. En dus niet alleen een boot, een vliegtuig of een trein, maar ook een model waarmee je iets uitdrukt, bijvoorbeeld een bepaalde situatie, je identiteit, kansen, bedreigingen, strategie, interactie, doelstellingen, systemen, noem maar op. Samen stemmen we af welk thema bij jullie bijeenkomst centraal zal staan. Laat handen maken wat in de hoofden zit. Wat in deze actieve werkvorm helpt is dat deelnemers niet direct over zichzelf hoeven te praten, maar over het model dat ze hebben gebouwd.

Boek hier jouw activiteit

7. Efficiency Game

Tijdens deze interactieve buitengame krijgen teams uiteenlopende opdrachten voorgelegd waarbij geld verdiend wordt door doelen te halen, maar… doelen niet halen betekent geld inleveren! Bij de afsluitende opdracht bouwen teams – door het verdiende geld te investeren in materialen – een werptoestel. Men kan tijdens deze eindopdracht investeren in het behalen van een eigen teamdoel en/ of in een gezamenlijk doel. Waar wordt het geld in gestoken? Zal men in investeren in het eigen belang of dat van het belang van alle teams? Competitie of coöperatie? Met behulp van een ‘return on investments tool’ wordt na afloop vastgesteld en besproken welke keuze het verstandigst is geweest. In 9 van de 10 gevallen blijkt de investering in het gezamenlijk resultaat vele malen waardevoller dan de focus op het eigen belang. Het lijkt de eigen praktijk wel…

Boek hier jouw activiteit

8. Art ‘n Company

Creatieve werkvormen zijn een zeer bijzondere manier van bezinnen.

Er is een divers palet aan creatieve werkvormen die mensen aanzetten tot het maken van mooie dingen. Een populaire variant is die waarbij deelnemers in teams of afdelingen schilderen. Bij mooi weer worden de schildersezels op het landgoed neergezet en doet men als vanzelf inspiratie op. Een variant is om met meerdere losse groepen te werken aan een ‘meerluik’. De losse doeken dienen naadloos op elkaar aan te sluiten in termen van thematiek en kleurgebruik teneinde één groot doek te vormen. De schilderijen, verspreid over de ruimte of het terrein, mogen echter niet van hun plaats. Hierdoor wordt de afstemming cruciaal. Bij de presentatie van de doeken aan het einde zetten we de doeken bij elkaar om te zien of de som van de doeken meer is dan een optelling daarvan.

Boek hier jouw activiteit

9. Schermen

Schermen doe je niet tégen, maar mét elkaar. De deelnemers realiseren zich dat men de (tegenst-)ander nodig heeft om een waardevolle interactie te hebben. Een spiegel van de dagelijkse realiteit op het scherpst van de snede… Deze werkvorm is echt een lekker (inter-)actieve werkvorm. Voor de juiste schermkleding en -bescherming wordt uiteraard gezorgd.

Schermen kan binnen en bij mooi weer ook lekker buiten plaatsvinden. De begeleidende maître legt op verschillende momenten samen met de deelnemers de link van schermen naar de dagelijkse werksituatie.

Boek hier jouw activiteit

10. Loesjes schrijven

Wie kent haar niet? Loesje, sinds begin jaren tachtig misschien wel de bekendste meisjesnaam van ons land. En dat is niet voor niets want Loesje is positief, eigenwijs, prikkelt, idealistisch, zingevend en ze is betrokken bij wat er speelt in onze directe omgeving. Of dat nu de samenleving is of de eigen organisatie. Samen met de mensen van Loesje zelf verzorgen we interactieve schrijfworkshops waarbij mensen leren om Loesjes te schrijven. Deelnemers ervaren hoe makkelijk en mooi het is om te formuleren wat er leeft en wat zij er nu werkelijk van vinden (op een krachtige, ontroerende, inspirerende, leuke manier). Men leert op speelse manier gezamenlijk de blik te verruimen en op een andere manier naar de eigen werkelijkheid te kijken. Het samen schrijven van eigen Loesje posters inspireert en stimuleert zonder moralistisch te worden. De geschreven posters kunnen worden beoordeeld door Loesje zelf. Mochten er waardevolle woorden bij zitten dan worden dit heuse Loesjes! Wie wil dit nu niet?

Boek hier jouw activiteit