ZIN partner van Parels in Helende Landschappen

In de Vlaams-Nederlandse grensregio liggen prachtige, nog onontdekte plekken. Deze groene landschappen en locaties bieden een modern antwoord op de behoefte aan zingeving, ruimte, stilte, inspiratie, natuur en ontspanning. Vaak zijn deze plekken nog zoekende naar hoe ze hun ruimte open kunnen stellen voor toeristen én tegelijkertijd het evenwicht kunnen bewaken tussen hun historische, economische, sociale, culturele, spirituele, organisatorische en ecologische aspecten.

Een zinvolle samenwerking
Samen met 16 partners aan beide zijden van de grens willen we deze unieke plekken helpen en versterken, met steun van Europese subsidie via InterReg Vlaanderen-Nederland. We richten ons op twee trajecten om het potentieel van de regio te benutten: de stille erfgoedlocaties en de verborgen maar open domeinen van zorg- en welzijnsorganisaties.

Herbronnen op de eeuwenoude tradities van stilte, rust en ruimte
Het plan voor dit traject is als volgt: we ontwikkelen twee meerdaagse wandelroutes, Het Merodepad (BE) en Ons Kloosterpad (NL). Deze routes verbinden erfgoedlocaties, natuurparken en stiltegebieden, die allemaal bijdragen aan duurzaam toerisme. Langs beide paden creëren we ‘stilteparels’ waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte en tot rust kunnen komen. Deze plekken, met hun eeuwenoude tradities van stilte en zorg, worden zo gecommuniceerd zodat bezoekers niet noodzakelijk religieuze kennis of affiniteit hoeven te hebben, maar wel hun behoefte naar rust, groen en bezinning kunnen vinden.

Compassie in de zorg

We hebben de ambitie om de waarden van natuur, stilte en kloosterleven op een eigentijdse wijze voor een breed publiek zichtbaar te maken. Het is echt boeiend om daarin samen te werken met heel diverse en toch verwante organisaties in Nederland en Vlaanderen. We hopen dat we in de komende jaren via dit project veel van elkaar kunnen leren."

– Frater Niek, ZIN

Met zorg onderweg naar het toerisme
Wanneer zorg en toerisme aan elkaar verbonden worden, gebeurt dat vaak vanuit het perspectief van ‘zorgtoerisme’. Hierbij worden toeristische mogelijkheden gecreëerd die toegankelijk en op maat zijn voor mensen met een beperking of zorgnood. De omgekeerde verbinding komt echter zelden voor: zorg- en welzijnsorganisaties in Vlaanderen en Nederland hebben geen traditie om hun domeinen of infrastructuur open te stellen voor de ‘reguliere’ toerist.

In het tweede traject, ‘met zorg onderweg naar het toerisme van morgen’, staan zorg- en welzijnsorganisaties wél in voor toeristische ontsluiting. Zorgorganisaties hebben vaak ruime en groene locaties die momenteel zelden of nooit toeristisch ontsloten zijn. Bovendien kunnen zij toeristen ook mee laten zorgdragen en hen zo een waardevolle, betekenisvolle ervaring bieden. Tegelijkertijd kunnen deze organisaties hun eigen cliënten, patiënten of zorggebruikers inschakelen bij de ontwikkeling van het toeristische aanbod en het onthaal. Dit biedt ze extra ontwikkel- en groeikansen.

De rol van ZIN
Fraters CMM, met ZIN als partner, wil individuele bezoekers zoals retraitanten, stiltezoekers en wandelaars van ‘Ons Kloosterpad’ verwelkomen. In 2025 realiseren we 10 tweepersoons gastenkamers om deze nieuwe doelgroep te bereiken: toeristen die op zoek zijn naar rust en bezinning, wandelaars van Ons Kloosterpad en mensen die willen deelnemen aan de programma’s van ZIN.

Dit project draagt bij aan een waardevolle en duurzame toeristische beleving in de Vlaams-Nederlandse grensregio, waar zorg, rust en ruimte centraal staan. ZIN is trots hier deel van uit te maken.

Meer weten over Parels in de Helende Landschappen? Neem contact ons op via welkom@zinvught.nl

Kloosterhotel Zin

De partners
Alle partners die samenwerken voor de Parels in Helende Landschappen zijn:

 • APB toerisme Provincie Antwerpen
 • Fraters CMM
 • Gemeente Tessenderlo – Gerhagen
 • Kerkfabriek OLV Scherpenheuvel
 • Landschapspark de Merode vzw
 • Norbertijnen Heeswijk-Dinter
 • Norbertijnen Tongerlo
 • Provincie Antwerpen
 • Stad Scherpenheuvel-Zichem
 • Stichting Kempens Landschap
 • Thomas More Kempen vzw
 • Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw
 • VisitBrabant
 • VZW Het GielsBos
 • Z-enzovoorts B.V.
 • Zusters Clarissen Klooster Sint Josephsberg

 

Kloosterhotel Zin