Meerdaagse compassietraining voor onderwijsprofessionals

In het hart van het onderwijs staat de pedagogische relatie met de leerling. Brengen werkdruk en een breed pakket aan taken en verantwoordelijkheden die relatie soms uit balans? Er is zo veel dat onze aandacht afleidt van waar het eigenlijk om draait. Waar vind je de rust, tijd en aandacht om te reflecteren op hoe je als professional in je werk staat? Hoe blijf je voor jezelf zorgen en hou je jouw pedagogisch vuur brandend in het voortdurende appel dat in het onderwijs op je gedaan wordt? Tijdens deze compassietraining staan we bij die vragen stil.

Ik ben blij dat ik nu meer balans heb gevonden in mijn werkzaamheden en meer rust en aandacht heb om er te zijn voor mijn leerlingen

Passie voor het onderwijs

We worden vaak verleid om onderwijs als product of systeem te benaderen. Maar jij weet als geen ander dat onderwijs uiteindelijk draait om goede pedagogische relaties met leerlingen. Je hoort de roep van de leerling die zich wil ontwikkelen. Daarom ben je het onderwijs in gestapt. En tegelijkertijd ervaar je dat niet alles mogelijk is wat je zou willen. Daarom is er Passie voor het onderwijs: een zingevings- en vitaliteitstraining die speciaal is ontwikkeld voor onderwijsprofessionals. Een uniek moment om tot jezelf te komen en jouw pedagogisch vuur weer aan te blazen. Je ontdekt hoe je vanuit compassie kunt werken en de passie weer kunt laten stromen.

Even stilstaan en bewust klaarstaan voor de ander

Wat je bij ons leert

Ons trainingsprogramma heeft twee pijlers: passie voor het onderwijs én compassie voor jezelf. Je leert hoe die twee pijlers samenhangen en elkaar positief kunnen beïnvloeden. Je leert omgaan met het spanningsveld tussen wens en werkelijkheid in het onderwijs. Je ervaart wat passie en compassie kunnen betekenen voor je huidige werk.

Na afloop kun je:

 • Vanuit compassie werken aan verdieping van je pedagogische relatie met leerlingen;
 • Beter voor jezelf en je eigen ontwikkeling zorgen;
 • Vanuit vernieuwde inzichten zelf zoveel mogelijk de regie pakken;
 • Aan de slag met wat jij nodig hebt om jouw pedagogisch vuur brandend te houden;
 • Zingeving, werkplezier en vitaliteit met elkaar verbinden.

Beter voor mezelf zorgen betekent ook beter voor anderen zorgen

Vooropleiding en Studiebelasting

Voor dit programma is een MBO+ niveau nodig. Voor dit programma is geen extra  studiebelasting buiten het bestaande programma van toepassing.

Dit gaan we doen

We bieden je een inspirerend en afwisselend trainingsprogramma van vijf dagdelen. Onze trainers zorgen daarbij voor een laagdrempelige en
inspirerende insteek. De volgende onderdelen komen aan bod:

 1. In gesprek over inspiratie en motivatie
  We starten met een kennismaking en wisselen op creatieve wijze uit waarom je voor werken in het onderwijs hebt gekozen. Wat motiveert je nu en hoe geef je dat vorm?
 2. (Com)passie en pedagogische relaties
  Wat is een pedagogische relatie en waar denk je aan bij passie voor het onderwijs? Wat brengt passie teweeg in die relatie? En hoe kun je compassie
  hebben met jezelf, vanuit jezelf? Wanneer had je zelf compassie nodig?
 3. Compassie voor jezelf, compassie voor de leerling
  In een relatie die draait om de ontwikkeling van een leerling kan zelfcompassie gemakkelijk in het gedrang komen. Het blijven zien van de leerling en het brandend houden van jouw pedagogisch vuur gaan dus hand in hand. Hoe kan compassie je helpen bij deze dubbele opgave?
 4. Beelden van compassie en passie
  We gaan aan de slag met beelden van compassie en passie. We gaan daarover in gesprek met één van de fraters van Tilburg. Hoe geven zij in hun leven vorm aan compassie? Wat raakt en inspireert hen daarbij?
 5. Zien, bewogen worden en in beweging komen
  Een oerverhaal laat je compassie vanuit verschillende kanten ervaren. Hoe ga jij om met zien, bewogen worden en in beweging komen? Welke kant van het verhaal kies jij en hoe kijk je naar anderen? We beginnen en eindigen met jouw onderwijspraktijk: hoe ga jij compassie in je dagelijks werk op school vormgeven?

Compassie betekent voor mij mededogen voor de ander én jezelf hebben.

Investering

Deze trainingen bieden we ook ‘op maat’ aan. Neem voor meer informatie over de benodigde investering contact op met Maarten Bos – Programma coördinator ZIN academie.

Het verblijf is op basis van volpension op een eenpersoonskamer. Dit is inclusief 2 overnachtingen met een uitgebreid ontbijtbuffet. Samen met een goed verzorgde lunch en diner, de hele dag koffie en thee en bij het diner twee drankjes naar keuze. Het aangereikte cursusmateriaal en deelname aan de ochtend- en muziekmeditatie zijn eveneens inbegrepen.

Praktische informatie

Deze compassietraining vindt plaats bij ZIN in Vught. ZIN is dé plek waar zingeving en werk samenkomen. De historische roots van de fraters van Tilburg vind je overal terug. Bij ZIN kom je tot rust, geniet je van de biologische keuken, wandel je over het prachtige landgoed en kan je deelnemen aan de dagelijkse meditatiemomenten in de kapel. De meerdaagse compassietraining duurt drie dagen waarbij je de eerste dag in de avond start. Twee overnachtingen op basis van vol pension zijn bij de prijs inbegrepen.

Geweldige ervaring in een prachtige omgeving waar je helemaal tot jezelf komt.

Contact

Ben je benieuwd wat Passie voor het Onderwijs voor jou als onderwijsprofessional en onderwijsinstelling kan betekenen? Wil je meer informatie over de mogelijkheden dan kan je terecht bij Maarten Bos – programma coördinator ZIN Academie: welkom@zinvught.nl.

Wij zijn ZIN

Wat inspireert me in mijn werk? Hoe houd ik mijn idealisme? Wat voor zin heeft het wat ik doe? Doen we als team wel de goede dingen? ZIN wil een antwoord geven op deze vragen. Met onze trainingsprogramma’s brengen we bezieling, inspiratie en zingeving (terug) naar de werkvloer. Zin in de betekenis van ‘zinvol’ en van ‘er zin in hebben’! Sinds 2001 zijn we hèt centrum voor zingeving en werk.